Gemeente

 • Meedoen voor jong en oud aan sport en cultuur in Emmen

  Participatieshop

  Mensen met een laag inkomen kunnen verschillende producten uit het brede aanbod bestellen van de participatiewebshop van gemeente Emmen. Deze vind u op de onderstaande link!

  Aanbod:

  Gemeente Emmen biedt in de webshop producten voor zowel volwassenen als kinderen aan, zodat zij kunnen deelnemen aan sociaal culturele activiteiten. hierbij valt te denken aan sport- of muzieklessen, een abonnement op Wildlands, de bibliotheek of een bezoek aan het theater en specifiek voor kinderen tot 18 jaar aan schoolspullen. Er worden op dit moment al ruim 1.300 producten door ca. 300 aanbieders aangeboden en dit aantal blijft stijgen.

  Hoogte bedragen:

  Kinderen die naar het basisonderwijs gaan, hebben recht op een bijdrage van 275,00 euro per jaar en voor jongeren op het voortgezet onderwijs is de bijdrage van 400,00 euro per jaar. Volwassenen kunnen maximaal een bijdrage ontvangen van 125,00 euro per jaar.

  Aanvragen kan via https://www.berekenuwrechtplus.nl/nibud2.php

  Wanneer u aan de voorwaarden voldoet, ontvangt u van de gemeente een persoonlijke toegangscode om rechtstreeks in te loggen op de participatiewebshop. Mensen die zelf geen computer hebben kunnen terecht bij het Werkplein Zuid-Oost Drenthe of bellen met tel: 14-0591

  Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur

  Werkplein Zuidoost-Drenthe
  Verlengde Spoorstraat 2
  7811 GA Emmen

 • Mantelzorgcompliment

  Mantelzorg

  Mantelzorgers zijn mensen die zorgen voor een zorgvrager. Bijvoorbeeld een (chronische) ziekte, gehandicapte, of hulpbehoevend persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder, kind, familielid of vriend zijn. Mantelzorgers geven deze zorg uit liefde of persoonlijke betrokkenheid. De zorg is vaak langdurig en onbetaald, het is geen vrijwillige keuze. Om de mantelzorgers te waarderen geeft de gemeente Emmen het mantelzorgcompliment. Ook is er jaarlijks de `Week van de mantelzorg`.

  Mantelzorgcompliment

  Het mantelzorgcompliment is een blijk van waardering in de vorm van geld. Het bedrag van 2017 moet nog worden vastgesteld. Een mantelzorger kan alleen in aanmerking komen voor het compliment als iemand anders hem of haar voordraagt. Professionals of vrijwilligers uit het zorgnetwerk van de zorgvrager kunnen een mantelzorger voordragen. Bijvoorbeeld iemand van het contactpunt mantelzorg, Welzijngroep Sedna, een medewerker van de Toegang of het Informatiecentrum bij u in de wijk.

  Heeft u in 2016 het mantelzorgcompliment gekregen en bent u nog steeds mantelzorger? Dan moet u in 2017 opnieuw voorgedragen worden!

  Respijtzorg: vervangende mantelzorg

   

 • Kwijtschelding gemeentelijke- en waterschapsbelasting

  Voor het aanvragen van kwijtschelding van gemeentelijke- en waterschapsbelasting kunt u terecht op onderstaande site.

  Hoe doe ik dat?

  • Log in met uw Digi-D op mijn loket.nl van de gemeente (Zie link onderaan dit bericht)
  • Klik op inloggen Digid voor burgers
  • Log in
  • Klik op: kwijtschelding aanvragen
  • Vul eventueel ontbrekende gegevens in zoals uw telefoonnummer en emailadres
  • Vul het formulier in
  • Controleer uw gegevens en klik op verzenden

  In sommige gevallen wordt u gevraagd om ook gegevens op te sturen. Dit kan digitaal (scannen) maar mag ook via de post. U kunt een word document meesturen met het bericht dat u de gegevens per post zult opsturen.

  Per post kunt u de gegevens opsturen naar:

  Gemeente Emmen, KCC-belastingen

  Antwoordnummer 150, 7800 VB Emmen (postzegel is niet nodig)

  Ook kan het zijn dat u automatisch recht heeft op kwijtschelding. Dit kunt u zien bij: mijn aanslagen, als deze op 0,00 staat dan heeft u automatisch kwijtschelding ontvangen en hoeft u verder niets te doen TENZIJ de aanslag van de GBLT nog open staat! (Dit kunt u checken via mijnloket.nl van het GBLT, ook hier inloggen met uw digi-d. https://mijnloket.gblt.nl/digid.info.php?ingang_id=70

  U dient dan alsnog kwijtschelding aan te vragen voor de GBLT, dit kan op dezelfde manier als bovenstaand voorbeeld (gebruik ook weer de link voor mijnloket.nl van de gemeente!

  De GBLT hanteert andere voorwaarden dan de gemeente en daarom kan het zijn dat u wel automatisch recht heeft op de gemeentelijke belasting maar niet op de waterschapsbelasting. Als u al een aantal jaren automatische kwijtschelding heeft ontvangen van beiden maar is er in het afgelopen jaar iets veranderd in uw situatie, dan is de kans groot dat de GBLT uw situatie moet herzien en u daarom weer opnieuw kwijtschelding dient aan te vragen.

  Daarna kunt u contact opnemen met de gemeente tel: 14-0591 om aan te geven dat u zojuist kwijtschelding heeft aangevraagd voor de GBLT. De gemeente houdt een lijst bij met mensen die nog kwijtschelding moeten aanvragen voor de waterschapsbelasting (GBLT) en geven dit door aan de GBLT om aanmaningskosten te voorkomen.

  Heeft u wel een aanmaning ontvangen? Houdt er dan rekening mee dat u deze wel dient te betalen.

  Mocht u er niet uitkomen en wilt u hulp bij het aanvragen van kwijtscheldingen, kom dan gerust bij ons langs. Wij helpen u graag. Vergeet uw Digi-D niet mee te nemen!

   

 • Startpunt Geldzaken

  Startpunt Geldzaken helpt u op weg om uw persoonlijke geldzaken in balans te brengen en te houden: voor nu en in de toekomst.

  Met het geldplan ‘Beter rondkomen’ krijgt u tips:

  • hoe u geld kunt besparen
  • hoe u aan extra inkomen komt

  Mensen die gebruiken maken van het geldplan, besparen gemiddeld 170,00 euro per maand.

  Ga snel naar de website en stel (anoniem) uw geldplan op!

 • Minimaregelingen

  Heeft u een bijstandsuitkering of heeft u maximaal 110% van de bijstandsnorm? Dan komt u misschien in aanmerking voor extra ondersteuning.

  Houdt uw Digi-D en die van uw (eventuele) partner bij de hand! Vul alle vragen in en let er op dat u de juiste gegevens invult en achterlaat.

  Nog geen Digi-D? Vraag deze dan aan via https://www.digid.nl/

  Mocht u er helemaal niet uitkomen en heeft u hulp nodig bij de aanvraag? Kom dan langs bij het informatiecentrum, wij helpen u graag!